background
kracht opvolging charter

Workshops

Ben je op zoek naar informatie over het leven met een chronische ziekte, wil je meer weten over gezonde voeding, aangepaste hulpmiddelen, wil je in debat gaan over het inkomen van chronisch zieke mensen, kennis maken met ontspanningstechnieken, je eigen creativiteit aanboren, ….?

Dat kan in één van de meer dan 40 workshops tijdens het Forum van de patiënt.

Programma (op 05.09.16)

Op dit ogenblik zijn we volop bezig met de samenstelling van het zeer gevarieerde programma van deze workshops. In de loop van de komende weken ontdek je hier meer informatie over de het programma.

/// Actief leven met reuma - Nelly Creten, Reumatoïde Artritis Liga vzw - Zaal Baekeland 1 - 13u30 - 15u

Leven met een reuma aandoening brengt een aantal of vele beperkingen met zich mee, maar er zijn ook veel mogelijkheden. De workshop ‘Actief leven met reuma’ speelt hierop in door een aantal mogelijkheden aan te reiken om terug actief te gaan leven. Door in te zetten op die mogelijkheden leer je de draagLast van de reumatische aandoening beïnvloeden zodat je meer draagKRACHT bereikt.

/// Bloggen - Zaal Baekeland 2 - 15u - 16u45

Bloggen, het lijkt zo ontzettend simpel. Maar wil je het echt goed doen, dan vraagt het heel wat inspanning. Evi Renaux en haar partner Yf leggen je in deze workshop de eerste stappen uit om te beginnen. Ze zetten je op weg, geven je tips om te ontdekken welk soort blog bij jou past en leren je hoe je nooit zonder inspiratie valt. Ze zoomen ook in op wat een goede blogtekst is. Je krijgt achteraf een mapje mee met guidelines, tips en templates om thuis verder te werken.

/// Creatief loslaten - Banketzaal - 10u30 - 12u

Tijdens deze workshop maak je een korte verkenningstocht over hoe het leven zich soms een weg baant doorheen moeilijke gebieden. Je krijgt, creatief bezig zijnde, tips om los te laten en weer verder te doen. Niet zozeer het creatieve resultaat, maar eerder het proces en het kunnen uiten van je gevoelens is belangrijk. Je werkt met klei. Het boetseren versterkt de vorm-kracht in jezelf. Je krijgt de kans om nieuwe ervaringen op te doen en die te delen met anderen.

/// Creatieve slaatjes - Ingrid De Coninck - Banketzaal - 10u30 - 12u

In deze workshop gaan we aan de slag met de schat aan kleuren, geuren en smaken die de natuur ons schenkt. Zo worden slaatjes een lust voor alle zintuigen…gezondheid krijg je er gewoon bovenop. Op het einde van de workshop genieten we samen van onze culinaire creaties. Wedden dat je de smaak te pakken hebt om thuis ook vaker voor een slaatje te kiezen?

/// Dans - Platform-K - Zaal Guislain 1 - 10u30 - 12u

Alle mogelijkheden liggen besloten in de beperkingen van het lichaam. Platform-K, danswerkplek voor personen met een beperking, maakt dansvoorstellingen met dansers met en zonder beperking. De organisatie gaat voluit voor de meerwaarde van inclusieve hedendaagse dans in het Vlaamse danslandschap. Platform-K organiseert danstraining, lessen en workshops op maat van mensen met een diverse beperkingen. Op ons Forum neemt een dansdocent van Platform-K je mee in hun danswereld. Doe mee en laat je in beweging brengen!

/// Dementie op jonge leeftijd - Annemie Janssens - Zaal Baekeland 1 - 10u30 - 11u45

In de uiteenzetting ‘Dementie op jonge leeftijd: van beperkingen naar kansen en mogelijkheden’ verheldert Annemie Janssens, licencitiate in de klinische psychologie en colsulente bij het Expertisecentrum Memo, het thema jongdementie. Dit doet ze aan de hand van een aantal cijfers, onderzoeken en het tienpuntenprogramma jongdementie. We kijken naar een filmpje waarin een persoon met jongdementie zelf getuigt hoe hij en zijn partner de ziekte beleven. Van hieruit kijken we verder naar hoe wij als maatschappij kunnen omgaan met personen met jongdementie en hoe we, rekening houdend met hun beperkingen, op zoek gaan naar kansen en mogelijkheden.

/// Design For (Every)One – Lieven De Couvreur, Howest - Industrial Design Center - Zaal Guislain 1 - 12u30 - 13u30

Snelle technologische ontwikkelingen maken niet alleen kennis voor iedereen beschikbaar, ook het gereedschap om mee uit te vinden en te produceren komt binnen ieders bereik. Geholpen door de opkomst van digitale fabricage en de ongelimiteerde hoeveelheid kennis die via internet toegankelijk is, kan een ieder nu zelf hulpmiddelen maken en ontwikkelen wat voorheen was voorbehouden aan grote fabrieken. Een nieuwe generatie ergotherapeuten en makers neemt het heft in eigen handen, en innoveert en produceert bij mensen thuis, in beschutte werkplaatsen en in lokale MPI’s. Design for (every)one is een interdisciplinair onderzoeksproject waarin de studenten industrieel ontwerpen en ergotherapie samen met eindgebruikers nieuwe hulpmiddelen op maat ontwikkelen.

/// Diabetesspel - Fabienne Vermote - Zaal Baekeland 1 - 15u - 16u45

Tijdens de workshop ‘Leven met diabetes’ leren we in anderhalf uur op een ontspannende manier heel veel bij over diabetes. We gaan aan de slag met Conversation Maps. Via interactieve dialogen krijgen we meer inzicht in het ziektebeeld. Op die manier leren we van elkaar, onthouden we de informatie beter en kunnen we ons gedrag aanpassen.

/// Dialoog tussen patiënt en zorgverstrekker - Jos Huypens - Zaal Van Rysselberghe - 11u30 - 12u30

“Patiënten zijn de afgelopen jaren mondiger geworden en willen bij hun behandeling ‘meespelen’. Dit kan maar door een echte dialoog tussen patiënt en zorgverstrekker. Maar hoe pak je dat aan als patiënt? Hoe kom je op voor jezelf? Hoe kom je tot een volwassen gesprek waarbij het sleutelbegrip ‘wederzijds respect’ is? Tijdens deze uiteenzetting krijg je te horen hoe patiënten artsen kunnen helpen om te luisteren in plaats van te horen. Hoe patiënten met al hun vragen bij een zorgverstrekker terecht kunnen. Een verhaal met praktische tips en treffende communicatieve anekdotes op maat van patiënten en artsen. Spreker is prof. em. dr. Jos Huypens, die meer dan vijftig jaar ervaring heeft met communicatie en in zijn verhaal vertrekt van de moeilijkheden van interpersoonlijke communicatie in de medische sector.”

/// Geboorte en terug naar de geboorte - Pol Goossens - Auditorium - 11u45 - 12u30

In 2012 bracht Pol Goossen zijn boek ‘Koningswens’ uit waarin hij twee parallel lopende verhalen uit zijn leven vertelt.  Hij beschrijft hoe hij grootvader is geworden, over wat dit doet met een mens en over de vreugde én de angst die het grootvaderschap met zich meebrengt.  Daarnaast belicht hij ook het verhaal van een hoogsensitief persoon die de zorg voor zijn dementerende moeder op zich heeft genomen. Tijdens de lezing ‘Geboorte en terug naar de geboorte’ leest Pol Goossen fragmenten uit het boek voor. Hij wordt hierbij begeleid door een violiste.

/// Gestoorde maatschappij, gestoorde individuen - Paul Verhaeghe - Zaal Van Rysselberghe - 15u30 - 16u30

Elke maatschappij heeft een eigen ideaal beeld over hoe de mens er moet uitzien. Dit betekent dat elke maatschappij ook haar eigen afwijkingen creëert. Vandaag leven wij in een neoliberale, zogenaamde vrijemarktmaatschappij. Het resultaat is dat we nog nooit zoveel mensen gehad hebben die uitvallen op grond van psychologische of psychiatrische problemen. Paul Verhaeghe neemt ons in zijn lezing ‘gestoorde maatschappij, gestoorde individuen’ mee in dit verhaal.

/// Het is altijd NU - Jeroen Walravens - Zaal Van Rysselberghe - 14u30 - 15u30

In 2007 valt Jeroen Walravens van een balkon in Spanje. Wanneer hij ontwaakt uit zijn coma, moet hij alles opnieuw leren: spreken, stappen, eten,…  Vanuit de keuzes over wie hij nog zou zijn in dit leven ging hij zichzelf, en zo zijn leven, alsmaar bewuster vormgeven. Stap voor stap bouwde hij zichzelf terug op, met vallen en opstaan.  Begin dit jaar bracht hij zijn boek ‘Het is altijd NU’ uit, dat hij op ons Forum komt voorstellen.

/// Hoogsensitiviteit en stress - HSP Vlaanderen - Zaal Van der Goes - 11u45 - 13u

Een hoogsensitief persoon is meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels en indrukken van de buitenwereld en hebben dan ook meer tijd dan gemiddeld nodig om alle indrukken te verwerken.
Stress is een van de grootste struikelblokken voor hoogsensitieve mensen. Zelfs in die mate dat hoogsensitiviteit een risicofactor is voor o.m. CVS, burn-out, depressie en fibromyalgie, … Door op een meer authentieke manier met hun sensitiviteit te leren omgaan en hierin het nodige zelfinzicht te verwerven kunnen zij een beter evenwicht vinden in hun leven.

Hoe ga je om met je hooggevoeligheid? Wat zijn de valkuilen van je hoogsensitiviteit in combinatie met stress en hoe kom je meer in je eigen kracht te staan? Tijdens deze workshop worden praktische tips gegeven en er is tijd voorzien om vragen te beantwoorden.

/// Krijg weer grip op je leven - Sabrina Marx - Zaal Van der Goes - 13u - 14u15

Heb je het veel te druk? Heb je het gevoel jezelf voorbij te lopen? Zoek je geregeld naar de ‘pauze’ knop? In deze workshop van Sabrina Marx, klinisch psycholoog en integratief psychotherapeut, krijg je concrete tips en gaan we aan de slag met praktische oefeningen. Daarmee krijg je terug meer grip op je leven. Je staat weer stil bij de mooie dingen en staat bewuster in het leven. Je leert terug genieten van elk moment.

/// Lab Mantelzorg - Zaal Guislain 3 - 10u30 - 12u

Als mantelzorger kan je op obstakels botsen. !DROPS brengt ervaringsdeskundigen bijeen om samen op zoek te gaan naar opportuniteiten die niet alleen onze manier van denken over mantelzorg veranderen, maar ook een aanzet zijn tot het zoeken naar oplossingen voor deze obstakels. Kom je ervaring en kennis als mantelzorger mee inzetten, durf en vooral DOE! Samen komen we tot mensgerichte ontwerpen die het leven van een mantelzorger kunnen verbeteren!

/// Liefde in tijden van ziekte en pijn - Brigitte Dhondt - Zaal Van der Goes - 14u15 - 15u30

Wanneer je geconfronteerd wordt met een langdurige ziekte, zijn het niet enkel gezondheidsproblemen die de kop op steken. Welke invloed heeft je chronische ziekte op je partnerrelatie? Verandert de verhouding tussen jullie beiden? Hoe reageert je partner op je ziekte? Hoe beleef jij dit?
Zowel jouw ervaringen als die van je partner krijgen een plaats in deze workshop.
We bekijken welke rol communicatie in dit alles speelt en ook intimiteit komt aan bod. Na deze workshop, gegeven door Brigitte Dhondt, ga je naar huis met heel wat tips om in je relatie mee aan de slag te gaan.

/// Liever assertiever = liever voor jezelf - Dominieke Van Den Bossche, stressmanagementZaal Baekeland 2 - 13u30 - 15u

Ja’ zeggen omdat je ‘nee’ niet over je lippen kunt krijgen. Herken je dat? Veel mensen doen het. Uit angst, onzekerheid of schuldgevoel. En wat is het gevolg? Je raakt in de knoop met jezelf, doet vaak iets wat je helemaal niet wilt en je bent niet oprecht in je bedoelingen. Het kán anders. Je leert je grenzen aangeven, je leert in je kracht te staan en je leert ‘neen’ te zeggen.

/// Life on Sneakers, een inspirerend verhaal over veerkracht, dankbaarheid en het vinden van schoonheid in kleine dingen. - Evi Renaux - Zaal Van Rysselberghe - 10u30 - 11u30

1 juli 2013. De dag dat het leven van Evi Renaux voorgoed veranderde. Geen deadlines meer, gedaan met schouderklopjes, zelfs geen volwaardige mama meer. Het leven zoals ze het gekend had was voorbij en het ziekenhuisbed werd haar beste vriend. Met de moed der wanhoop ging ze op zoek naar een diagnose, naar een andere invulling van haar leven en naar een nieuwe toekomst. En die vond ze. In Life on Sneakers neemt ze je mee in haar persoonlijk verhaal, en leidt ze je in vijf hoofdstukken door de emoties van haar tegenslag. Emoties die elk van ons ervaren wanneer het leven tegenzit. Ze beschrijft onder andere de rauwheid van de onmacht, en de schoonheid van de aanvaarding. Ze reikt je de ‘goesting’ aan om ook jouw verhaal, wat dat ook mag zijn, te herschrijven. Want in ieder van ons schuilt een plan B.

/// Loopbaancoaching voor mantelzorgers - Noor Seghers/Marieke Genard- Zaal Guislain 2 - 13u30 - 15u

Een goede zorg-werk-leven balans vinden is een persoonlijke zoektocht die met vallen en opstaan verloopt. Tijdens de workshop ‘loopbaancoaching voor mantelzorgers’ kunnen mantelzorgers door middel van een oefening reflecteren op hun eigen ervaringen en worden tips en tricks gegeven. De workshop wordt gegeven door Noor Seghers van het Magentaproject van de KU Leuven, en Marieke Genard, loopbaancoach bij Werk met Zin, een erkend loopbaancentrum.

/// Make-up - Nathalie Peeters en Sybille De Beuckelaer - Zaal Baekeland 1 - 11u45 - 13u15 en Zaal Guislain 2 - 15u - 16u45

Ziek zijn of erg vermoeid zijn, heeft een effect op je uiterlijk. Wil je graag leren hoe je deze uiterlijke kenmerken van ziekte of vermoeidheid kan camoufleren? Of ben je (nog) niet zo handig met make-up en zou je graag willen leren hoe jezelf op te maken met een mooie dagmake-up? Dan is deze workshop, gegeven door make-up artiesten Nathalie Peeters en Sybille De Beuckelaer, beslist iets voor jou! In slechts 1u30 krijgen jullie alle basistechnieken mee voor een mooie dagmake-up, zodanig jullie achteraf in de badkamer zelf weten hoe aan de slag te gaan.

/// Mindful droedelen - Tiny Vermeir - Banketzaal - 14u - 15u30

Stap voor stap, lijntje na lijntje… als een creatieve meditatie op weg naar ontspanning. In deze eenvoudig te leren methode, teken je bewust en geconcentreerd zonder je druk te maken over het eindresultaat. Je zult zien dat heel geleidelijk de eenvoudige lijnen in mooie, decoratieve patronen veranderen. Ga mee op reis in deze unieke wereld en geniet van de ontspannende creatieve flow.

/// Mindfulness en zelfcompassie - David Dewulf - Zaal Van der Goes - 15u30 - 17u

Mindfulness geeft inzicht over hoe je in relatie tot jezelf en anderen staat. Zelfcompassie toonde in wetenschappelijk onderzoek verbonden te zijn met veerkracht, optimisme, doorzettingsvermogen, welbevinden, wijsheid  en een betere gezondheid. Verder leidt zelfcompassie tot meer positieve emoties en eigenschappen zoals moed, liefde, empathie, ruimhartigheid, verbondenheid en vergevingsgezindheid.

David Dewulf gaat tijdens deze workshop in op drie emotiesystemen om onder andere de kern van aanhoudende boosheid aan te pakken, om verdrongen pijn een plaats in het hart te geven, en ja ook om het onvergefelijke te vergeven.

/// Naupaka - Lideweij Bosman - Zaal Van Rysselberghe - 12u30 - 13u30

Lideweij Bosman woont samen met haar grote liefde Sander als ze te horen krijgt dat hij lymfeklierkanker heeft. Na een jarenlang ziekbed is ze als mantelzorger compleet op. Dan overlijdt hij. Bosman schrijft de heftige strijd tegen deze ziekte en de onmogelijke keuzes die ze maakte van zich af in het boek Naupaka. Een beklijvende lezing over doodgaan, je hart volgen en tegen de stroom in zwemmen.

/// Pijn en het brein - Annemarieke Fleming - Zaal Van Rysselberghe - 13u30 - 14u30

Voor iedereen in Vlaanderen en Nederland met chronische pijn en ook voor hun naasten die deze pijn beter willen begrijpen, heeft Annemarieke Fleming samen met Joke Vollebregt het boek Pijn & het brein geschreven (uitgeverij Bert Bakker, 2016), dat ze komt voorstellen op ons Forum. Veel chronische pijnpatiënten ervaren hun pijn na begrijpelijke neurobiologische uitleg erover als minder bedreigend dan daarvoor, en met het afnemen van de mate van bedreiging kan ook de pijnintensiteit gaan afnemen. Ook kan de uitleg helpen om aan de omgeving duidelijk te maken dat de pijn écht is, en niet ingebeeld.

/// Playb(l)ack terugspeeltheater - Auditorium - 15u30 - 17u

Ons leven zit vol verhalen. Ze prikkelen onze nieuwsgierigheid, brengen ons aan het lachen of doen ons soms een traantje wegpinken. Verhalen brengen mensen samen en maken ons telkens weer wat wijzer. In terugspeeltheater brengen we deze unieke verhalen terug tot leven in de vorm van geïmproviseerd theater. Playb(L)ack zorgt voor de acteurs en muzikanten, ons publiek en hun verhalen doen de rest.

/// Proeven van Beeldentheater - LABO vzw - Auditorium - 14u - 15u30

Podiumvrees is bij deze workshop overbodig. Via een reeks eenvoudige theateroefeningen rol je er voor je het weet helemaal in. We ontdekken samen stap per stap de kracht van beeldentheater. We verruimen onze blik en bevrijden ons lichaam van de dagelijkse sleur. We verkennen dagelijkse situaties, persoonlijke en maatschappelijke problemen en kijken of we deze op scène kunnen transformeren. Onze oefeningen mixen we met jouw ingrediënten (energie, leergierigheid, creativiteit of ander onbekend talent) en een snuifje improvisatie tot een onweerstaanbare cocktail!

Deze initiatie heeft een hoge 'fun'-factor maar wil je tegelijk toch vooral prikkelen om verder op zoek te gaan naar wat jij met theater kan doen. We halen onze mosterd bij onder meer het beeldentheater van Augusto Boal. Een workshop die iedereen in beweging krijgt!

/// Rick de Leeuw - Auditorium - 12u45 - 13u30

Rick de Leeuw zet zich al meerdere jaren in voor Te Gek!?, dat de taboe-sfeer rond de geestelijke gezondheidszorg probeert te doorbreken.  Sinds vorig jaar is Rick de Leeuw voorzitter van Het Ventiel, een vereniging voor buddywerking rond mensen met jongdementie. Het Ventiel organiseert activiteiten vanuit de behoeftes en de mogelijkheden van de mensen met jongdementie. Voor de mensen, maar vooral mét de mensen.  Want leven is mensenwerk, en dat doe je best samen. 

/// Soliciteren met een chronische ziekte - Zaal Baekeland 3 - 15u - 16u45

Solliciteren met een chronische ziekte, hoe doe je dat? In deze workshop ga je aan de hand van concrete oefeningen, een rollenspel en beeldmateriaal aan de slag en krijg je handige tips en tricks aangereikt. Al doende leer je communiceren met een mogelijke werkgever, je beperking of ziekte verwoorden in je CV en sollicitatiebrief, en omgaan met chronische pijn tijdens het sollicitatieproces. Dit alles onder deskundige begeleiding van een coach met ruime praktijkervaring van het Universitair Centrum voor Begeleiding en Opleiding, verbonden aan de Universiteit Gent.

/// Talenten - - Zaal Baekeland 3 - 13u30 - 14u45

Iedereen heeft talent. Dat staat vast. In deze workshop krijg je wat duiding over wat talent is. We gaan samen op zoek naar jouw talenten en in welke activiteiten je deze het meest kan inzetten, want van je talenten gebruik maken geeft jou energie!

/// Veerkracht en zelfzorg voor mantelzorgers, buffer tegen burn-out - Bart Dewaele - Zaal Guislain 2 - 10u30 - 11u45

“De belangrijkste taak van een mantelzorger is in de eerste plaats goed voor zichzelf te zorgen. Pas dan kan hij/zij goed voor iemand anders zorgen.”

Maar hoe doe je dat ‘voor jezelf zorgen’? Als mantelzorger is het niet evident om hulp te vragen voor jezelf. Jij bent er tenslotte steeds voor de andere.

In de workshop ‘Veerkracht en zelfzorg voor mantelzorgers, buffer tegen burn-out’ gaan we op zoek naar wat veerkracht en zelfzorg voor ons betekent. We bekijken wat bepalend is voor ons doen en laten in onze rol als mantelzorger: onze krachten, valkuilen. Wat kost ons energie en waar hebben we deugd aan?

Bart Dewaele, docent aan de hogeschool Odisee in Brussel, reikt in deze workshop inspirerende hulpbronnen aan om beter voor jezelf te zorgen. En je krijgt concrete oplossingsstrategieën die je mee kunt nemen naar je dagelijks leven.

/// Wat na mantelzorg? - Roel Delbon - Zaal Guislain 2 - 11u45 - 13u

Als mantelzorger maak je het gegeven “mens-zijn” vanop de eerste rij mee. Je bent neemt de zorg van een naaste op je en bent getuige van pijn en angstige dagen, maar ook van dankbaarheid en ontroerende momenten. Wanneer deze intense periode van toewijding, aandacht en zorg voorbij is, vallen veel mantelzorgers weer terug op zichzelf, waarbij hun gevoel van doel en zingeving mogelijk even zoek is. Vaak valt dit ook nog samen met gevoelens van rouw en verlies van een geliefde persoon. Roel Delbon, ervaren coach en trainer in relatie dynamieken, gaat in deze workshop samen met jou op een luchtige en interactieve manier ontdekken wat je energie geeft en wat je uitput, door je innerlijke gevoelswereld in detail te leren observeren.

/// Yoga en een gezonde lifestyle - Goedele Leyssen - Zaal Van der Goes - 10u30 - 11u45

Goedele Leyssen ontdekte Kundalini Yoga toen ze als Beauty & Health journalist werkte voor de glossy Feeling. In haar lessen inspireert Goedele mensen om de connectie te maken met wie ze echt zijn (en niet met wat anderen vinden dat ze moeten zijn) en hun hart te volgen. Ze combineert op een vrolijke manier haalbare yogaposities en  rustgevende of vitaliserende ademhalingsoefeningen. Goedele schreef twee boeken (Boost en Balans) over hoe je met yoga en een gezonde lifestyle je leven een boost kunt geven en in balans kunt blijven. Ze geeft workshops en lezingen in binnen- en buitenland en we zijn fier te mogen aankondigen dat ze ook op ons Forum een workshop zal geven!

/// Zang - Hannelore en Hans Primusz - Auditorium - 10u15 - 11u45

Niets zo ontladend als samen zingen! Samen zingen brengt enthousiasme, verbondenheid, geeft kracht.  Samen met zijn zus Hannelore leert Hans Primusz alle geïnteresseerden enkele bekende liederen aan, samengesmolten in een aanstekelijke medley. Je hoeft geen nachtegaal zijn om deel te nemen aan deze workshop, iedereen is welkom!


 

 

 

right_nav extra's mantelzorghoek animatie

 

 

 

buttons schrijf je hier in twitter facebook faq