background
dit geeft me kracht opvolging charter

/// Aurilis

Aurilis staat voor een uitgebreid netwerk van hoorcentra verspreid over heel Vlaanderen.  Zij zijn partner van de Thuiszorgwinkels en CM.
Hun team van gediplomeerde audiologen staat klaar om jou de best mogelijke hooroplossing aan te bieden. Van jongeren tot senioren, biedt Aurilis professioneel advies en een breed assortiment producten onafhankelijk van fabrikanten of merken.
Tijdens de beurs kunt u aan het auditorium een gratis hoortest laten afnemen om meer te weten over uw type van gehoorverlies en de oplossingen die ze u kunnen reiken.

/// Debat GRIP - Zaal J. & H. Van Eyck - 15u45u - 17u

Handicap en ziekte confronteren ons met moeilijke levensvragen. Heeft een dure ingrijpende therapie wel zin? Wat betekent lijden? Wanneer is het genoeg geweest? Geven we onze handicap of ziekte door aan onze kinderen/kleinkinderen? Mag een kindje geboren worden als we vooraf weten dat het een handicap of ernstige ziekte heeft?
De manier waarop we kijken naar/denken over handicap en ziekte bepaalt mee de antwoorden die we formuleren. Je kan hier samen met ons bij stilstaan tijdens een inspirerend debat van GRIP vzw,  een Vlaamse gelijke rechten organisatie voor personen met een handicap.”

/// Infobeurs - Zaal Baekeland 2&3 - 10u - 13u

Chronisch ziek worden brengt heel wat met zich mee. De administratieve verplichtingen zijn vaak niet te overzien. Wat zijn de wettelijke voorzieningen, waar heb je recht op? Kom je in aanmerking voor bepaalde tegemoetkomingen zoals de Vlaamse zorgverzekering of belastingvermindering? Van 10u tot 13u vind je in de Baekelandzalen 1 en 2 de volgende organisaties terug:

FOD Sociale Zaken: Sociale dienst voor personen met een handicap
CM: Infopunt chronisch zieke mensen
ACV: Bijblijfwerking
Riziv: Dienst voor geneeskundige verzorging

Deze diensten beantwoorden graag je vragen en bieden je meer informatie aan.

/// Onderzoek naar de financiële situatie van invaliden - Zaal H. Van Eyck - 10u30 - 12u

Het laatste onderzoek naar de financiële situatie van invaliden dateert uit 2001. In dat onderzoek werden de inkomsten, de uitgaven en de financiële moeilijkheden van invaliden onderzocht, alsook enkele vragen gesteld rond de restcapaciteit van invaliden om te werken. In de onderzoeksaanbevelingen van 2001 werd geschreven dat het “op lange termijn optimaal zou zijn als de minimumuitkeringen het niveau van de bestaanszekerheid zouden bereiken”. Het is interessant om na 14 jaar te onderzoeken in welke mate invaliden (al dan niet) kunnen rondkomen met hun uitkering, die langzaam de norm van de bestaanszekerheid bereikt. De echo’s die ons bereiken zijn dat dit inkomen nog steeds niet toereikend is.

Daarom stelde CM een onderzoek in om de gegevens van het onderzoek uit 2001 te updaten. Honderden vrijwilligers van Ziekenzorg CM namen afgelopen maanden face-to-face interviews af bij CM-leden die een invaliditeitsuitkering ontvangen, zowel in Vlaanderen als in Wallonië.

De gegevens uit de CM-databestanden zullen gekoppeld worden aan de gegevens uit de enquêtes om zo gerichte conclusies en concrete beleidsaanbevelingen te doen.
Op ons Forum zullen de onderzoeksresultaten in primeur bekend gemaakt worden!

/// STEAMachine - ingang ICC - vanaf 13u30

Vanaf 13u30 zal de STEAMachine aan de ingang van het ICC staan. De STEAMachine is een mobiel fablab, of dus een maakplaats, dat ingericht is met allerhande toestellen en materialen om prototypes te kunnen ontwikkelen. Prototypes van hulpmiddelen en technologie ter ondersteuning van mensen met een beperking. Soms kunnen kleine handige hulpmiddelen het dagelijkse leven opmerkelijk verbeteren. 3D printers, een 3D scanner, een lasercutter een CNC freesmachine, en een pak elektronica staan ter beschikking om te demonstreren welke productietechnologieën er zijn om via co-creatie deze assistieve technologie en hulpmiddelen te maken, op maat van de gebruiker.

/// Thuiszorgwinkel

In de Thuiszorgwinkels vind je talloze hulpmiddelen die het leven een stuk gemakkelijker en comfortabeler maken. Ze helpen je bij gewone dagdagelijkse handelingen, bij de verzorging, bij je werk of je hobby. Maak de hele dag door kennis met het aanbod van de thuiszorgwinkels op  de eerste verdieping aan het auditorium op ons Forum!

 

 

 

 

right_nav mantelzorghoek animatie

 

 

 

buttons schrijf je hier in twitter facebook faq